Gekoppelde gebeurtenissen

 • ZATERDAG 17 MAART PROTEST TEGEN HET ESM DEN HAAG: 17 mrt '12

Auteur Topic: ESM nee  (gelezen 2481 keer)

Offline domino2011

 • Newbie
 • *
 • Berichten: 21
 • Vrijheid bestaan in het erkennen van grenzen.
ESM nee
« Gepost op: 28 feb '12 - 18:13 »
DEMONSTRATIE ESM NEE
 ZATERDAG 17 MAART
 DEN HAAG
http://www.facebook.com/occupyede
 

Offline Ferry

 • Jr. Member
 • **
 • Berichten: 59
Re: ESM nee
« Reactie #1 Gepost op: 28 feb '12 - 21:10 »
Bedankt voor de link naar facebook Ede , Domino , echter ik kan er daar niets over vinden , wat ik van ESM weet is door zelf te zoeken , en vooralsnog weet ik het preciese er niet van .
Wat ik wel weet is dat je het niet bij voorbaat kan afwijzen als je er niet een alternatief voor hebt.
Henk en Ingrid zouden zonder een stabiele  euro ook in moeilijkheden raken , en hoe wil occupy dát dan aan hen verkopen ?
In ieder geval is dit een onderwerp waar occupy den haag flink mee aan de slag zou kunnen gaan te meer ook omdat er nog maar 14 dagen zijn vóór de demo , want alleen met spandoeken teugen teugen zijn we net de SP of PVV en dat zou je niet moeten willen. ;D

Offline siris144

 • Jr. Member
 • **
 • Berichten: 94
 • Occupy
Re: ESM nee
« Reactie #2 Gepost op: 29 feb '12 - 10:56 »
Het valt op, dat zowel de politiek als de pers tot nu toe zorgvuldig zoveel mogelijk proberen om de radiostilte rondom het ESM te bewaren. Waarom? Tja.... Misschien wilt de top liever niet dat iedereen dit weet? Occupy deelt graag. Daarom organiseren wij een landelijk protest! Kom alleen en laat je horen. Updates zullen zog volgen.

Op zeer korte termijn wordt door Ad Broere de petitie tegen het ESM aangeboden aan de voorzitter van de Tweede Kamer.
Daarom aan iedereen de oproep:
TEKEN DE PETITIE! En geef het door....

http://petities.nl/petitie/het-esm-verdrag
[/b]http://www.occupyede.nl/page13.html
[/b][/font][/size]

Offline Ferry

 • Jr. Member
 • **
 • Berichten: 59
Re: ESM nee
« Reactie #3 Gepost op: 29 feb '12 - 12:43 »
Merkwaardig , is er al een topic hierover geopend door domino , word het hier nog eens dunnetjs overgedaan in schreewend rode letters.
Op mijn reactie in de andere topic word niet ingegaan...
Of Moet ik Ad Broere die ik helemaal niet ken en laat staan zijn standpunt ,  klakkeloos achterna rennen..  NOT dus...
Ik wil gewoon veel meer informatie over dit onderwerp , omdat ik gewoon (nog)niet weet wat mijn standpunt is in deze.
Waarvan acte.
 
p.s. ben dan ook erg benieuwd naar de updates.

Offline esther1972

 • Jr. Member
 • **
 • Berichten: 99
Re: ESM nee
« Reactie #4 Gepost op: 29 feb '12 - 13:06 »
Bedankt voor de link naar facebook Ede , Domino , echter ik kan er daar niets over vinden , wat ik van ESM weet is door zelf te zoeken , en vooralsnog weet ik het preciese er niet van .
Wat ik wel weet is dat je het niet bij voorbaat kan afwijzen als je er niet een alternatief voor hebt.
Henk en Ingrid zouden zonder een stabiele  euro ook in moeilijkheden raken , en hoe wil occupy dát dan aan hen verkopen ?
In ieder geval is dit een onderwerp waar occupy den haag flink mee aan de slag zou kunnen gaan te meer ook omdat er nog maar 14 dagen zijn vóór de demo , want alleen met spandoeken teugen teugen zijn we net de SP of PVV en dat zou je niet moeten willen. ;D


Hey Ferry hier alvast een link met wat info over het ESM verdrag [size=78%]http://nl.wikipedia.org/wiki/Europees_Stabiliteitsmechanisme[/size] natuurlijk zijn er via google nog veel meer informatieve links te vinden maar persoonlijk vind ik het best moeilijk om onderscheid te maken bij al die links wat zin en onzin is.


Mijn persoonlijke mening is dat het ESM verdrag nooit of te nimmer doorgang zou mogen vinden. Dit omdat betrokkenen immuniteit en onschendbaarheid is gegarandeerd. Als er dus iets mis gaat of 1 van de betrokkenen gaat de fout in kan en mag men deze dus niet aanspreken, aansprakelijk stellen laat staan tot vervolging overgaan. Dat is iets wat imo absoluut niet door de beugel kan en daarom alleen al zeg ik keihard NEE tegen dit verdrag.


Verder stelt heel die ratificering geen donder voor. Men wil het doen voorkomen alsof het zonder ratificering allemaal niet door zal gaan echter Nederland en de Banken van Nederland hebben al miljarden in het ESM gestopt waarmee het dus eigenlijk al helemaal van kracht is zelfs zonder die zogenaamde ratificering.


Ook heeft het ESM staatsobligaties uitgegeven iets wat helemaal niet kan. Europa is immers geen staat. Je kunt je dan dus afvragen van welke staat die obligaties dan wel afkomstig zijn. En als het idd onder de noemer europese staat is uitgegeven dan heb ik mijn ernstige twijfels over de geldigheid van deze obligaties.


Offline esther1972

 • Jr. Member
 • **
 • Berichten: 99
Re: ESM nee
« Reactie #5 Gepost op: 29 feb '12 - 13:07 »
N.a.v de reactie van Ferry hier kan men de link vinden naar het topic dat hij benoemt  http://occupydenhaag.org/index.php?topic=90.0
Offline Cernunnos

 • Administrator
 • Full Member
 • *****
 • Berichten: 113
 • wakker aan het worden
Re: ESM nee
« Reactie #6 Gepost op: 29 feb '12 - 13:16 »
topics samengevoegd voor de leesbaarheid en overzicht forum.

Offline Johan

 • Newbie
 • *
 • Berichten: 48
Re: ESM nee
« Reactie #7 Gepost op: 29 feb '12 - 13:29 »
In het kort komt het erop neer... als de EU om geld vraagt, heb je het te geven. Simpel.
Niemand kan ter verantwoording worden geroepen en het verdrag is onherroepbaar.
Daarin staat ook nog vermeld dat toekomstige regeringsleiders automatisch het esm moeten ondersteunen.
Dat bijvoorbeeld Griekenland met miljarden wordt ondersteund komt voort uit het EFSF, wat model heeft gestaan voor het uiteindelijke ESM. Europa heeft geroepen dat men moet steunen en de aangesloten landen dienen maar mee te gaan. Dat er over gedebateerd wordt is alleen maar schone schijn. Bij de vraag om geld, was er ook al een akkoord om deze te geven.
 
Laat je ook niet ringeloren, zoals Esther al vertelde, over de ratificatie.
Het is in feite al geratificeerd en gaat in juli van dit jaar van kracht (jaja, het is al van kracht, maar ja.. schone schijn). Het enige wat rest is een aanvulling op het ESM welke is gedaan op 2 februari 2012 en naar verwachting wordt deze binnen 6 maanden geratificeerd.
 
Dat er gedemonstreerd dient te worden tegen ESM is alleen maar pure noodzaak.
Maak echter niet de fout om te demonstreren tegen de ratificatie ervan... dat is helaas helaas te laat.
 
Het publiek in alle EU landen is hier bewust NIET van op de hoogte gebracht.
Er zijn in de loop der jaren heel wat verdragen erdoorheen gejast om het ESM mogelijk te maken. ESM is eigenlijk de voortzetting van het EFSF, alleen dan in hele enge vormen.
ESM is de gesel, de ECB de Beul...
 
Hier een transcript van een filmpje naar aanleiding van dit verdrag. Let wel... het bedrag wat hierin wordt besproken staat nog maar op 700 miljard. Momenteel staat de teller echter al op 1500 miljard en wil men het naar 2000 miljard en meer hebben.
Dit naar ratio verdeeld...
 
Zitten de EU en de euro in een crisis? Wat moeten of kùnnen we doen? 
De EU is bezig met een nieuwe fundamentele wet, het verdrag voor de oprichting van het zogeheten Europees Stabiliteit Mechanisme (ESM), de Schulden Unie. Het verdrag ligt nu ter ratificatie bij de nationale parlementen van de eurozone. (is eigenlijk al gedaan, enige wat rest is een aanvulling van het verdrag ivm leningen en schulden die ingedient is op 2 februari 2012)
Art. 8 Het startkapitaal bedraagt 700 miljard euro.
Ik vraag me af, waarom eigenlijk 700 miljard? Waar komt dat bedrag vandaan? Wie heeft dat berekend? En op welke basis? (Is reeds verhoogd naar 1500 miljard, wordt waarschijnlijk 2000 miljard of meer)
Art. 9.3 De ESM leden beloven elke kapitaal-aanvraag onherroepelijk en onvoorwaardelijk te betalen binnen 7 dagen.
Ik vraag me af, niks. Dat heb ik begrepen. Als de ESM roept, dan moet het snel gaan. Inderdaad, zeven dagen, dus met de gebruikelijke tijd voor overboekingen moeten we de betaalopdracht binnen 4 dagen invullen. Dat is te doen.
Maar alleen, wat betekent onherroepelijk en onvoorwaardelijk? Wanneer  een nieuw parlement wordt gekozen dat deze betalingen niet meer wil? Dat kan dan niet meer? (Nee dat kan niet meer... in het verdrag staat verweven dat ieder nieuw parlement automatisch het ESM erkend en niet ter discussie kan stellen)
Art. 10.1 De Raad van Bestuur kan besluiten om het kapitaal te wijzigen en artikel 8 dienovereenkomstig aan te passen.
Ik vraag me af, hoe zo? Die 700 miljard zijn slechts het begin? De ESM kan dus meer vragen wanneer ze wil? Zonder limiet? En wij moeten dan betalen – zoals in artikel 9 staat - onherroepelijk en onvoorwaardelijk?
Art. 27  De ESM heeft volledige rechtsbevoegdheid als partij in juridische procedures, maar de ESM zelf, haar eigendom, financiële middelen en activa genieten juridische immuniteit ...
Ik vraag me af, het ESM kan anderen aanklagen, maar zelf niet aangeklaagd worden? (Jeps)
Art. 27.4  Het eigendom, de financiële middelen en de activa van het ESM zijn van onderzoek, vorderingen, onteigening, of enige andere vorm van beslaglegging door regeringen, bestuursorganen en rechters... gevrijwaard.
Ik vraag me af, gevrijwaard voor interventies van rechtbanken? Dat zagen we zojuist ook al.
Maar ook onze regeringen, onze bestuursorganen en onze democratische wetten, zijn allemaal machteloos en rechteloos tegen het ESM? Die ESM is wel erg machtig! (Niet voor niets is de ESM ook wel de Europese Gesel)
Art. 30.1  De bestuursleden, de directeuren, hun plaatsvervangers en andere personeelsleden zijn gevrijwaard voor gerechtelijke procedures met betrekking tot hun handelen en genieten onschendbaarheid aangaande hun officiële papieren en documenten.
Ik vraag me af, wie daar werkt is dus onschendbaar? Geen verantwoording? Jegens niemand?
En onschendbare documenten, betekent dat dat we ze niet mogen beschadigen, of mogen we die niet eens inzien?
Een nieuwe autoriteit...
 
 • aan wie we binnen 7 dagen zonder limiet moeten betalen,
 • wanneer zij dat willen...
 • de autoriteit kan ons aanklagen, wij hen niet...
 • alle medewerkers genieten immuniteit...
 • er gelden geen wetten...
 • geen regering kan iets tegen ze doen...
 • Europa’s staatshuishoudens in één hand, die niet eens gekozen is?
Is dat de toekomst van Europa? Is dat de nieuwe EU?
Een Europa zonder soevereine democratieën?
 
 
Overigens... de commentaren in het gekleurde stukje in BRUIN zijn van mij...

Offline esther1972

 • Jr. Member
 • **
 • Berichten: 99
Re: ESM nee
« Reactie #8 Gepost op: 29 feb '12 - 13:34 »
@ferry ff voor de verduidelijking van mijn post mbt het verdrag het financiele aspect (de staatsobligaties, stortingen etc)wat ik er in aan haalde wordt geheel verzorgt door de ECB (europese centrale bank) Het ESM verdrag en de ECB zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Al wil men dit wel graag anders doen voorkomen natuurlijk. Men wil het doen voorkomen alsof landen in nood door het ESM verdrag geholpen worden terwijl alleen het banksysteem ,regeringen en mulit nationals eigenlijk geholpen worden.
 
Daarom ook wat links mbt het inkopen van de staatsobligaties, stortingen en leningen die nu uitgegeven zijn bij het ecb


http://www.nu.nl/economie/2745722/ecb-staakt-inkoop-staatsobligaties.html
http://www.nu.nl/economie/2716083/bankdepositos-ecb-naderen-half-biljoen-euro.html
http://www.nu.nl/economie/2752330/banken-lenen-ruim-half-biljoen-euro-bij-ecb.html
Hoe dan ook het is verwarrende en ingewikkelde materie waarvan waarschijnlijk niemand een eenduidig antwoord kan geven omdat het geheel zo enorm verweven is met elkaar. Het is imo met heel die ECB en ESM de ene hand wast de andere en het gewone volk zal never nooit en nimmer niet van deze twee profiteren. Bankiers, mulit nationals en regeringen...tja die dan weer wel

Offline Johan

 • Newbie
 • *
 • Berichten: 48
Re: ESM nee
« Reactie #9 Gepost op: 29 feb '12 - 13:37 »
Even nog iets...
In theorie geldt: als de EU in de vorm van ESM 40 miljard aan Nederland vraagt, heeft Nederland dat binnen 7 dagen te betalen...
 
De praktijk: Recentelijk heeft de EU met het ESM verdrag als manifest een extra bijdrage aan Nederland gevraagd van 18 miljard Euro. Kan iemand mij hier even vertellen hoeveel Nederland ook al weer EXTRA moet gaan bezuinigen?
 
Juist...

Offline Mopje

 • Full Member
 • ***
 • Berichten: 158
Re: ESM nee
« Reactie #10 Gepost op: 29 feb '12 - 13:41 »
Ik vermoed dat je hier ook geen objectieve informatie gaat krijgen.

Zoals als iedereen kan zien loopt dit al een tijdje (jaren). In het zogenaamde "filmpje" wat wordt aangehaald, vraagt men zich steeds maar af. Dat komt door een gebrek aan kennis over ESM.

Men is erg bang souvereiniteit te verliezen, waarom? We zien hier ook mensen schreeuwen dat grenzen weg moeten! Dat kan je natuurlijk niet met elkaar rijmen.

Offline protius

 • Full Member
 • ***
 • Berichten: 148
Re: ESM nee
« Reactie #11 Gepost op: 01 mrt '12 - 09:21 »
                             
                              Actie tegen ESM-verdrag
 
SPECIALE EDITIE IN SAMENWERKING MET:

Argusoog, Courtfool.info, Earth Matters, De Reaguurder, E.J. Bron, Occupy Ede, Occupy Nederland, Real Currencies, Vrijspreker, Waterput,

(en alle websites die zich nog aan willen sluiten zonder onderscheid van kleur of grootte.

De inhoud van deze pagina wijzigt frequent. Vergeet niet bij elk bezoek op F5 te drukken om de pagina te verversen.

Wij voeren actie
 om ratificatie van het ESM - verdrag te voorkomen.
 Doe ook mee !
1. Wat is er aan de hand?
2. Enkele hoofdpunten uit het ESM
3. Wat kunnen we doen?
4. Help mee ( klik hier )
5. Collectieve brief aan de Kamer
6. Links naar artikelen over ESM
 
1.   Wat is er aan de hand ?

Op donderdag 1 maart 2012

[1]

moet het parlement besluiten of het het ESM - verdrag

[2]

ratificeert.2 februari 2012 werd het verdrag ter oprichting van het European Stability Mecanism (ESM) ondertekend door de ambassadeurs van de 17 EU-landen van de eurozone. Met dit verdrag worden enorme bevoegdheden van de nationale overheden naar Brussel gesluisd. In het ESM-verdrag zitten tal van zeer kwalijke zaken, waarover hieronder meer.Het ESM-verdrag treedt in werking als landen die samen op z’n minst 90% van de aandelen van het ESM hebben, het verdrag ratificeren.

[3]

Vandaag, 21 februari 2012 moet het Frans parlement er al over besluiten (terwijl de parlementariers nog nauwelijks weten wat er in staat) en donderdag 1 maart 2012 is het Nederlandse parlement aan de beurt.Er heeft geen referendum plaats gevonden om de bevolking te vragen of zij deze transfer van bevoegdheden naar het ESM wel wenst. De meeste burgers weten niet eens van het bestaan van dit verdrag, omdat de pers het verzwegen heeft. Ook hebben er geen grote publieke debatten plaats gevonden over het ESM. Tijd om deze alsnog te organiseren is er nauwelijks.Er rust dus een enorme verantwoordelijkheid op de schouders van onze parlementariërs. We moeten vrezen, dat de meesten van hen denken dat het iets is voor de solidariteit in Europa en dat de bijkomende verplichtingen een noodzaak zijn. De echte inhoud hebben ze vermoedelijk niet eens goed gelezen. Ze zouden het verdrag onmiddelijk afgewezen hebben.

Met vriendelijke groeten,

Referenties :

[1] Op de agenda voor het publiek staat op 1 maart 2012 nog niet vermeld. Simpele taktiek om de burgers te verrassen, of gloort er hoop, dat er toch eerst ruimte voor debatten komt?

http://adbroere.nl/web/nl/columns/alsnog-een-publiek-debat-over-het-esm.php

[2] Nederlandse tekst van het ESM - verdrag :

http://www.european-council.europa.eu/media/582895/10-tesm2.nl12.pdf 

(als niet beschikbaar, hier een kopie)

[3]

zie art 48. De verdeling van de 700 miljard aan aandelen van het ESM vind je in bijlage II, of hier.


2.
Enkele hoofdpunten uit het ESM

Korte video presentatie (3’51?)

Art. 8

Het startkapitaal bedraagt 700 miljard euro.

Art. 10.1

De Raad van Bestuur kan besluiten om het kapitaal te wijzigen en artikel 8 dienovereenkomstig aan te passen.

In feite staat er, dat het ESM zelf kan besluiten het kapitaal zo vaak en zo veel kan verhogen als ze maar wil.

Art. 9.3


Offline Ferry

 • Jr. Member
 • **
 • Berichten: 59
Re: ESM nee
« Reactie #12 Gepost op: 06 mrt '12 - 23:56 »
Ik denk dat Mopje daar wel een punt heeft , de waarheid ligt altijd in het midden.
Maar afgezien daarvan , mijns inziens heeft de europese "eenheid" , (het eurogebied + de UK ) de ontegenzeggelijke schijn tegen omwille van de interne samenhang de EU tot een politiek bastion te maken ten koste van alles.
Door niet alleen dus de banksector vrij spel te geven , maar wat vele malen erger is de import beperkingen in stand te houden t.o.v.  van landen buiten Europa.
Al vele decennia lijden miljoenen boeren en arbeiders  elders een schamel bestaan om de doodeenvoudige reden dat er niet een redelijk bedrag word betaald voor hun producten.
Mocht ik dan toch naar de demonstratie gaan op de 17e , dan doe ik dat niet omdat wij een stuk(je) van onze welvaart in moeten leveren , maar voor de rechtvaardige eis van mensen ver weg die recht hebben op een stuk WELZIJN .

Offline navellef

 • Newbie
 • *
 • Berichten: 45
Re: ESM nee
« Reactie #13 Gepost op: 07 mrt '12 - 01:11 »


Dit spandoek hebben/hadden we al. (Denkend toen nog in te kunnen grijpen.)

Ik ben door een landelijke occupy-e-mail-uitwisseling, gestart door ene Marko Leer, danig geconfronteerd met mijn onwetendheid en al te snelle bereidheid om maar te denken dat 'er weer eens iets rammelt, niet klopt'.
Op basis van één joetjoepje van enkele minuten nam ik al aan dat te weten. Hoe dom.
Terecht zei Monica uit A'dam in de LOM Ede dat we dienen te weten wat de argumenten vóór zijn, bv., niet alleen om principiële, maar ook om praktische, strategische redenen: anders kunnen anderen je daarmee overvallen.
Mij deden de e-mails beseffen dat ik geen verstand heb van de ESM e.d. en zelfs bij een uitgebreide studie als leek niet zou kunnen begrijpen, vatten, hoe alles zich tot elkaar verhoudt.
Ik wil wel een doorgeefluik zijn van kennis en inzichten, maar dat is iets anders dan standpunten innemen vóór en tegen.
Ik ben niet gaan occupien (na 4 mnd gestopt, nu sympathisant) om te gaan betweten (, ondanks dat ik een betweter ben, maar da's een handicap), maar om een soort morele oproep, vergelijkbaar met die van Ferry: ik wens vooral mondiaal een eerlijke verdeling van macht en rijkdom, en daartoe mondiaal structurele veranderingen in economie, ecologie, politiek, etc.
En dat de EU ook stopt met haar al te agressieve protectionisme, zelfs ten koste van al arme landen, ook agressieve export van (gesubsidieerde) producten die goedkoper zijn dan die in Afrikaanse landen, en ook misbruik van bv. Afrikaanse viswateren. Etc.


Ik wil(-de) niet zeggen dat mensen voor of tegen moeten zijn.
Ik wilde ze hooguit de voor- en tegenargumenten voorleggen.
Ik overweeg eventueel naar de demo te gaan. Als ik iets hèb om uit te dragen.
Misschien juist: 'ESM: Ik begrijp het niet' of 'Waar gaat het over?'

Offline don quichotte

 • Full Member
 • ***
 • Berichten: 108
 • niets is wat het lijkt en zelfs dat niet
Re: ESM nee
« Reactie #14 Gepost op: 08 mrt '12 - 09:45 »
Hoe meer ik erover lees, hoe enger ik het vindt. Natuurlijk zitten er voordelen aan een stabiel europa, maar de manier waarop staat me totaal niet aan. Zoals al eerder is beschreven is in de mainstream media weinig tot niks over het esm naar buiten gekomen. Tevens viel het mij op dat de landen waarvan nu gezegd wordt dat ze het minst kredietwaardig zijn, landen als portugal, spanje en italie bij de landen horen die het meeste bijdragen aan het beoogde noodfonds van 500 miljard euro (....) dat zijn 500000000000 hamburgers bij mc'donalds
Tevens kwam ik deze link tegen die mijn wenkbrauwen deed fronsen;
http://de-beurs.nl/ecb-blaast-e-500-miljard-de-markt-in/


Ik ben geen econoom, maar feit is dat een van de ESM controlerende instanties, het ECB  500 miljard leent aan europese banken(grappig dat dat noodfonds van het esm ook 500 miljard bedraagt) voor een periode van 1134 dagen, het is niet toevallig dat het ESM versneld in werking zou treden. Deze banken kunnen vervolgens investeren in staatsobligaties en met die staatsobligaties als onderpand vervolgens weer geld lenen bij het ECB tegen een aantrekkelijke  rente van 1%. Kortom, hoe langer de "crisis" duurt hoe meer geld er wordt verdiend, jawel je leest het goed; geld wordt verdiend. De reden dat er bezuinigd wordt op alle fronten, is omdat er een stel gewetenloze psychopaten zijn gokschuld op de onwetende burgers verhaalt. En in de tussentijd nog een dikke boterham eraan verdient.
Het ESM is niks anders dan een legitieme manier om geld te maken met een europees monopoly-spel......


Don quichotte, fighting windmills for justice