Auteur Topic: Grieken stappen over op alternatieve munt - www.hetkanwel.net  (gelezen 680 keer)

Offline xdenhaag

  • Administrator
  • Jr. Member
  • *****
  • Berichten: 85
Nu de Grieken hun rekeningen niet meer met euro’s kunnen betalen, stappen ze over op alternatieve betaalmethoden. Lokale ruilsystemen komen op als paddestoelen uit de grond, mede dankzij Nederlandse open source software.


In de Griekse stad Volos betalen steeds meer mensen met de Lokale Alternatieve Eenheid, in het Grieks Tems genoemd. Het werkt net als geld: mensen kunnen hun tems verdienen met klusjes of door dingen te verkopen en ze kunnen het uitgeven door klusjes of dingen te kopen. Een van de inititiatiefnemers voor het netwerk, Maria Choupis, schat dat er al een stuk of 15 van zulke systemen in Griekenland zijn gestart.

Het netwerk wordt gerund door lokale mensen zelf. Er zijn een aantal eenvoudige regels. Zo mogen mensen niet meer dan 1200 tems in bezit hebben om verzamelwoede tegen te gaan.

De website van de organisatie draait op open source software die in Nederland ontwikkeld is, het zogeheten Cyclos project. Met dit systeem is zelfs mobiel bankieren mogelijk en kunnen mensen met sms-jes betalen.

Het Griekse parlement heeft kortgeleden een wet aangenomen die “alternatieve vormen van ondernemerschap en lokale ontwikkeling stimuleert”. Ook ruilnetwerken zoals die in Volos profiteren hiervan, ondermeer met belastingvoordelen.

Volgens Choupis is er een nieuwe stemming in Griekenland, een beslistheid om “voorbij woede naar creativiteit te bewegen”. “Je bent niet arm als je geen geld hebt,” aldus Choupis, “je bent arm als je niets te bieden hebt.”


bron: http://www.hetkanwel.net/2012/03/21/grieken-stappen-over-op-alternatieve-munt/

Offline xdenhaag

  • Administrator
  • Jr. Member
  • *****
  • Berichten: 85
Lokaal Economisch Transactie Systeem Den Haag
« Reactie #1 Gepost op: 30 mrt '12 - 14:58 »

http://project.cyclos.org/ is de gratis opensource software die gebruikt wordt voor dit systeem en die wordt ook gebruikt voor het Lokaal Economisch Transactie Systeem Den Haag en kunnen we dus ales occupy prima gaan gebruiken!

http://www.letsdenhaag.nl/

"Welkom   

Lets Den Haag is 'n lokale ruilkring, een moderne vorm om diensten en goederen uit te wisselen. (LETS staat voor Lokaal Economisch Transactie Systeem) Er kan van alles "geruild" worden: van het plakken van een fietsband tot lessen in internet of het boek dat je uitgelezen hebt. Het handige van een ruilkring is dat het ruilen zich niet beperkt tot telkens twee personen: je kunt iets aanbieden aan de ene persoon en daarvoor in ruil van heel iemand anders iets terugkrijgen. "  lees meer op de site
« Laatst bewerkt op: 30 mrt '12 - 15:03 door xdenhaag »