Werkgroepen > Livestream

Eerste Kamer steunt noodfonds ESM

(1/1)

protius:
Eerste Kamer steunt noodfonds ESM

The American People Are Angry

De Eerste Kamer heeft vanmiddag ingestemd met de ratificatie van het permanente noodfonds voor de euro ESM. Tijdens een hoofdelijke stemming stemden vijftig senatoren voor het verdrag en 23 tegen, schrijft persbureau Novum.

Een poging van de Partij voor de Dieren om de stemming uit te stellen, strandde. Ook een voorstel van de PVV om het debat in oktober te heropenen, haalde het niet. Dat zou nodig zijn, omdat pas in de herfst de details duidelijk worden van de wijzigingen die de Europese regeringsleiders vorige week hebben aangebracht in het fonds, zei fractieleider Machiel de Graaf (PVV).
Ook banken gesteund door ESM

America For Sale

Tijdens de eurotop is besloten dat het noodfonds ook rechtstreeks noodlijdende banken mag steunen. Naar aanleiding van dit besluit werd het debat in de senaat vanmiddag kort heropend. Minister van Financiƫn Jan Kees de Jager (CDA) zei dat hij nog niet wist of deze wijzigingen een verdragswijziging noodzakelijk maakt. Dat hangt af van de precieze uitwerking.

George Carlin Doesn't vote

De Europese Commissie heeft laten weten dat een verdragswijziging niet nodig is. Niettemin zegde De Jager toe dat hij zowel de Eerste als de Tweede Kamer toestemming zal vragen voor het bieden van directe bankensteun door het ESM, ook als ratificatie niet nodig is. De bewindsman drong er verder op aan dat de senaat zou instemmen met ratificatie, zodat het fonds snel in werking kan treden.

Hierop werd alsnog gestemd. Tijdens het debat in de senaat over het fonds bleek vorige week al dat een meerderheid van VVD, CDA, PvdA, GroenLinks en D66 voor ratificatie van het fonds is.

Bron : www.nrc.nl/nieuws/2012/07/03/eerste-kamer-steunt-noodfonds-esm/

Navigatie

[0] Berichtenindex

Naar de volledige versie