Occupy Nieuws > Occupy internationaal nieuws

Het Europees Stabiliteits Mechanisme mag er niet komen!

(1/1)

siris144:Te midden van de politieke chaos waarin Nederland terecht is gekomen na het aftreden van het kabinet Rutte, dreigt de goedkeuring van het Europees Stabiliteits Mechanisme (ESM) als controversieel onderwerp te sneuvelen en in ieder geval vertraging op te lopen, tenzij ook voor dit onderwerp de Kunduz- kaart van het parlement getrokken wordt. Dan kan demissionair premier Rutte alsnog goed gedrag aan Brussel laten zien en dat is dringend nodig. Althans volgens de politieke elite.

Help Moet het ESM-verdrag goedgekeurd worden?
Wat mij betreft niet. Helemaal niet zelfs. Onder geen voorwaarde zelfs.
Want na goedkeuring houdt Nederland als een soevereine natie op te bestaan en ik voel mij teveel Nederlander – in al onze verscheidenheid- om dat te laten gebeuren. Want het ESM ontneemt Nederland alle ruimte om een eigen begrotingspolitiek te voeren, inclusief een fiscaal beleid dat Nederland onderscheidt van de andere lidstaten in plaats van de eenheidsworst die Europa wil, maar waarin Europa nooit succesvol zal zijn.

Onze welvaart wordt ons ontnomen.
Door het ESM staat onze welvaart niet alleen op de tocht, maar zal het zelfs onmogelijk zijn om nieuwe welvaart te genereren zonder dat die vervolgens door Europa wordt afgeroomd uit solidariteit met andere lidstaten die niet op eigen kracht kunnen functioneren. Europa wordt door het ESM een arena van losgeslagen Europese regeringsleiders en politici die geen van allen enig benul hebben van een sociaaleconomisch te ontwikkelen (en solide) beleid waar iedereen beter van wordt, in plaats van enkele.
Helpt protesteren eigenlijk wel? Tegen het ESM zijn velen al in het geweer gekomen, variërend van open brieven en filmpjes tot handtekeningenacties, maar vooralsnog zonder enig succes en dat komt omdat Nederlanders onwetend zijn van wat hun boven het hoofd hangt. Tel hierbij de onkunde van het parlement op en de kans is groot dat het ESM-verdrag aan het zicht van de bevolking onttrokken wordt en er in Europa gewoon doorheen komt.

Het maakt niet uit Maakt het daarentegen wat uit als Nederland tegenstemt? Eigenlijk niet. Wij vertegenwoordigen slechts een kleine 6% in de stemmenmachine, terwijl voor goedkeuring geen unanimiteit vereist is. Wij hebben dus al zoveel macht aan Brussel overgedragen dat het onmogelijk lijkt om deze trein nog te kunnen stoppen. Onze enige hoop ligt bij de andere lidstaten.
Opgeteld naar de actuele stand van zaken, is momenteel een kleine 40% van de Europese bevolking tegen het ESM.
Maar dat doet er niet toe. Goedkeuring lijkt onvermijdelijk.

Altijd Duitsland Tenzij Duitsland alsnog dwars gaat liggen op formele –constitutionele- gronden.
Er zijn verschillende nieuwe juridische procedures in gang gezet, maar deze procesgang kost tijd en die is er niet.
En de coalitie van bondskanselier Merkel mag weliswaar een wankele zijn, deze is er nog altijd en zelfs de naïeve steun van Mevrouw Merkel aan de herverkiezingscampagne van zittend president Sarkozy, raakt haar macht hoegenaamd niet.

Groeipact In plaats van het ESM.
Moet er een Europees groeipact komen dat bestaat uit de ambities en kracht van afzonderlijke lidstaten die met elkaar uit vrije wil samenwerken als het kan en met elkaar concurreren als het moet. “May the best man win” moet onderdeel van het motto van het groeipact worden, want alleen op die manier kan Europa als geheel uit het slop worden getrokken. Bezuinigen (‘austerity’) is volledig uit. Het gaat om economische groei die welvaart creëert, maar op een andere manier dan het cowboy kapitalisme van de afgelopen jaren.

Verwerpen Ik hoop op maximale aandacht en maximale verwerping van het ESM door de Nederlandse bevolking.
Vuurwerk verwacht ik niet. Maar ook geen politieke gelatenheid.
Nederlanders moeten nu opkomen voor Nederlanders. Ons land mag niet in de massa opgaan.

René Tissen Business Universiteit NyenrodeBron:http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/redactie/column/tissen/2012/articles/esm-mag-er-niet-komen.xml

 //xdenhaag: lettergrote aangepast.

xdenhaag:
Hoe de Amerikaanse casinobank nu heel Europa in zijn macht heeft: http://truth-out.org/news/item/8558-the-european-stabilization-mechanism-or-how-the-goldman-vampire-squid-just-captured-europe

Veel info over het ESM in het Nederlands: http://www.courtfool.info/nl_ESM_de_nieuwe_Europese_dictator.htm


Wie bestuurt wie? http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3184/opinie/article/detail/3246332/2012/04/26/Politici-staan-de-facto-onder-curatele-van-banken.dhtml

Navigatie

[0] Berichtenindex

Naar de volledige versie