Auteur Topic: Occupy Den Haag bloeit op  (gelezen 1670 keer)

Offline xdenhaag

 • Administrator
 • Jr. Member
 • *****
 • Berichten: 85
Occupy Den Haag bloeit op
« Gepost op: 06 apr '12 - 21:43 »
Occupy Den Haag bloeit op

Op de mumble vergadering van afgelopen woensdag 4-4 is duidelijk geworden dat er behoefte is, aan duidelijkere structuren om de effectiviteit van de beweging te verhogen. Er wordt daarbij gedacht aan het transformeren van Occupy Den Haag naar een informele democratische verenigingsstructuur. Structurering in zijn geheel: kamp en alles wat er omheen gebeurt dus ook online. Dit om de communicatielijnen en verantwoordelijkheden beter inzichtelijk te krijgen en we daadkrachtiger kunnen demonstreren.

Dit staat uiteraard ter discussie en moet doordacht en uitgewerkt worden. Daarom is er een werkgroep opgericht die komende zondag een eerste aanzet voor een plan willen voorleggen.

Leeflijnen en andere ‘formuleringen’ zouden kunnen worden meegenomen in een structuur waarin:

- Mensen nemen taken op zich.

- Mensen zijn verantwoordelijk voor wat ze op zich nemen en uit respect voor de opofferingen van anderen en de gezamelijke doelen, houden we woord.

- Mensen zijn ter verantwoording te roepen en uit respect voor de vrager beantwoorden we de vragen rustig en geduldig, zonder emotioneel te worden.

- De groep waarmee men werkt kan bepalen of iemand voldoet aan zijn taken en zo niet worden ‘vervangen’.

- Democratische besluitvorming ipv concensus.

- Werkgroepen/kerngroepen.

- Mensen kunnen gaan deelnemen mits ze aangeven de gestelde leeflijnen te onderschrijven, wat ze willen gaan doen en dat dan ook doen.

Hoe verder op te zetten?

Mensen van ocdh kunnen aangeven wat ze willen, hoeveel tijd ze kunnen en willen besteden aan occupy den haag. Waar?Tijdens het ''bezetten'' van kern/werkgroepen, tijdens dat proces*

Kijken bij andere goede gestructureerde occupy, bijvoorbeeld London of diverse Spaanse, om het wiel niet opnieuw uit te hoeven vinden.

Afgesproken is dit te bespreken met mensen van occupy den haag die niet bij de vergadering aanwezig zijn, zowel op het aktiekamp als online en part time.

Zondagavond 20:00u vergadering waarbij wenselijk is dat zo veel mogelijk mensen aanwezig zijn, het liefst op het kamp of anders op de mumble, om bovenstaande te bespreken.

'Huiswerk' voor zondagavond:

Inventariseer voor jezelf wat je wilt en kunt bijdragen. Geef daarbij aan en hoeveel tijd (plusminus) je kwijt wilt zijn aan je bijdrage/bijdragen.

tip: Zet dit voor de vergadering van zondag voor jezelf op papier of pc.

Indien je niet aanwezig kan zijn op het veld zondag, dan kan je deelnemen via de mumble.
« Laatst bewerkt op: 10 apr '12 - 21:26 door xdenhaag »

Offline kukushka

 • Newbie
 • *
 • Berichten: 32
Speerpunten voor zondag, van Edwin en Tomasz
« Reactie #1 Gepost op: 07 apr '12 - 09:35 »
 Ik was gisteren met Tomasz in de bieb en gezamenlijk hebben wij een lijstje gemaakt van zaken die wij belangrijk vinden om komende zondag in de vergadering en de komende weken aan de orde te stellen in de praktische (her-)opbouw van de kamporganisatie. Veel is de afgelopen week al draaiend gekregen door Tomasz, Patrick en andere enthousiaste doeners, maar er moet gewoon nog eea geherstructureerd worden om het kamp soepeler te laten draaien.
Groet,
EdwinCamp meeting

 
 
 • deal with difficult people
 • facilities: divisions to keep them running
 • communication: board with info, internet availibility, komputer hardware
 • workplace: separate work from fun places

 
 
 • transparency with finances and competences
 • as much as possible offical activities: foundations, performances, actions
 • respect rules of society, where we live

 
 
 • wire frames, frameworks for basic actions
 • make agenda for workshops
 • planning week, month
 • inventory of camp: who live where, free tents

Offline fon1960

 • Moderator
 • Jr. Member
 • *****
 • Berichten: 62
 • love is the only emotion
wat is...en waarom structuur
« Reactie #2 Gepost op: 07 apr '12 - 13:53 »
Wat is...en waarom structuur

We constateren dat occupy een beweging is en geen organisatie. Het is ook niet wenselijk dat occupy (ooit) een organisatie wordt. Want zou occupy (ooit) een organisatie worden, dan institutionaliseert occupy. We kunnen namelijk stellen, dat een organisatie een logge "machine" is. Deze heeft met een vastomlijnde struktuur de levensvatbaarheid als "non-persoon" bevestigd. Een organisatie vergt duidelijkheid wie waar staat (anders is het niet georganiseerd).

Dit terwijl nu (het begrip zegt het al) occupy in -constante- beweging is. Die beweging is noodzakelijk zelfs, want zonder beweging verstart niet alleen occupy als beweging, maar ook occupy's gedachtegoed zal dan ook verstarren. Het gedachtegoed, dat juist moet bewegen, groeien, naar een "nieuw / anders" soort denken (en handelen tenslotte), dat een voorwaarde is om -ooit- een beweging van betekenis te kunnen worden.

Er zijn nog 2 andere facetten die van belang zijn om -ooit- een beweging van betekenis te worden. Dat is ten eerste de leidersloosheid en ten tweede het op- en uitbouwen van structuren. Beiden zijn een voorwaarde om een collectief (gedragen) gedachtegoed te ontwikkelen. De  leidersloosheid waarborgt dat we allen onze (unieke) identiteit kunnen bewaren en de structuren gaan ervoor zorgen dat elk van ons een gelijkwaardige positie binnen het geheel kunnen gaan vervullen. Een gelijkwaardigheid, die er zorg voor gaat dragen, dat ons "mens-zijn" optimaal tot zijn / haar recht kan komen.

Let wel, een voorwaarde om die structuren vorm te geven, is transparantie. Dit op een manier, dat elk van ons minstens kan meelezen (en mogelijkerwijs kan meedenken en -handelen ook) in alle mogelijke vormen van structuur die zich aandienen. Gesloten groepen (niet-transparante groepen dus) moeten dan ook tot een absoluut minimum beperkt gaan worden. Maar wel dient beseft te worden, dat er -ook- gesloten groepen nodig zijn. Want soms is het noodzakelijk dat een bepaald denk- en handelsproces eerst ontwikkeld wordt, alvorens het aan het "daglicht" gepresenteerd kan worden.

We kunnen dus stellen, dat de bedoelde structuren een samenwerkingsverband tussen verschillende individuen gaat zijn. Dit op een manier, dat elk van ons bijdraagt aan -en bij kan dragen aan- een puzzel. Een puzzel, die nooit af is en ook nooit af gaat zijn. Een puzzel, die altijd de mogelijkheid in zich draagt anders gelegd te worden, zodat er een totaal ander beeld gaat ontstaan, als wat verwacht werd. Dat is beweging.

Om (die) strukturen vorm te geven, is het wenselijk, zo niet noodzakelijk, werkgroepen op te zetten, waarin eenieder -die wil- in kan participeren. Noodzakelijk is het zelfs, iedereen "toe te laten" om te participeren, want alleen dan kan er sprake zijn van een uitwisseling van ideeën enerzijds en een "elkaars kennis en ervaring delen" anderzijds. Ook is in dit proces noodzakelijk, toe te werken naar gezamenlijk gedragen in- output van een betreffende werking. Om zo, al "doende" te ervaren wat het is, die zoektocht naar wat we samen kunnen en willen dragen. Want dit draag bij, aan het ontwikkelen van het leren denken (en handelen tenslotte ook, want er wordt een gezamenlijke praktijk opgebouwd) in een groep, voor een groep en door een groep.

Daarbij is het zaak, dat ieder individu zich concentreert op de eigen talenten, in plaats van zich te richten op dat, wat eventuele knelpunten zijn. Want zo een instelling waarborgt een "geven naar vermogen", waarin de eigen verantwoordelijkheid bepalend is voor de bijdrage. En ook waar uitgegaan wordt van ieders eigen identiteit. Er vanuit gaan dus, dat als jij iets ziet wat je "werk" oplevert, je jezelf tegelijkertijd "werk" gegeven hebt (je je eigen werkgever en werknemer tegelijkertijd bent).

Belangrijk daarbij is, dat jezelf omschrijft wat je bijdrage is, zodat doordat het omschreven staat er enerzijds bekendheid gegeven wordt aan die bijdrage en anderzijds dat zo ook mogelijk gemaakt wordt dat je er op aangesproken kan worden, die zelf omschreven bijdrage. Alsook, uiteraard, dat er meegedacht, op- en aangevuld kan worden, doordat je bijdrage omschreven staat.

Let wel, er moet wel constant gekeken worden of er collectief draagvlak is, voor hetgeen ondernomen wordt. Wat "bewaakt" wordt, dat draagvlak, want men maakt deel uit van een werkgroep. Met andere woorden, de mede-groepsleden zijn ook tevens -al- de personen die als feedback (kunnen) dienen.

Offline hetzaad

 • Newbie
 • *
 • Berichten: 25
Re: wat is...en waarom structuur
« Reactie #3 Gepost op: 11 apr '12 - 12:16 »
We constateren dat occupy een beweging is en geen organisatie. Het is ook niet wenselijk dat occupy (ooit) een organisatie wordt. Want zou occupy (ooit) een organisatie worden, dan institutionaliseert occupy.
Vanuit JOUW kant begrijp ik die stelling. Ik denk dat ik snap wat je daarmee (ongeveer) bedoelt.
Juist daarom kom ik met een model dat institutionalisering voorkomt.
 
Ik leg in mijn model http://occupydenhaag.org/index.php/topic,420.0.html wel uit dat als je je NIET organiseert (op een manier die institutionalisering voorkomt), dat je uiteindelijk niet verder kunt groeien, dat je op zult lossen in het niets, of dat je toch institutionaliseert.
Ik leg daar ook uit dat je daarom geen keuze hebt: als JIJ je niet organiseert, stel je je bloot aan precies die hiërarchische structuren die alle problemen in de wereld veroorzaken.
 
Ik snap de gequote stelling daarom wel. Ik vind het heel begrijpelijk en menselijk; helaas is de stelling gedoemd te falen, net zoals alle idealistische initiatieven in de wereld gefaald hebben op dat gebied.