Occupy Den Haag - Forum

Occupy Academie => Documentaires en films => Topic gestart door: Phen op 04 apr '12 - 14:41

Titel: Mondragon, het wonder van Baskenland
Bericht door: Phen op 04 apr '12 - 14:41

Tegenlicht bivakkeert in het Baskische stadje Mondragón, waar het overgrote deel van de bevolking werkt in coöperaties. Elke werknemer is er mede-eigenaar en men beslist samen welke keuzes het bedrijf moet maken. Met succes, ook in deze economisch harde tijden. Mondragon maakt hoogtechnologische producten en is als 7e grootste bedrijf van Spanje uitgegroeid tot een multinational met vestigingen over de hele wereld.


http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2011-2012/Mondragon.html (http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2011-2012/Mondragon.html)


"Tijdens het naoorlogs kapitalisme en in een vijandige omgeving een coöperatief sociaal model ontwikkelen: dat is een wonder."


Terwijl in de wereld om ons heen de crisis onverbiddelijk blijft toeslaan, en het neoliberale model wordt overstelpt met kritiek, roept de VN 2012 uit als “Het jaar van de coöperatie”. Directies, overheden en economen zijn naarstig op zoek naar de juiste voorwaarden voor een goed functionerend en vooral internationaal concurrerend model. Mondragon dient telkens als voorbeeld en wordt overspoeld met internationaal bezoek. De Amerikaanse regering staat op dit moment voor de keuze General Motors weer te verzelfstandigen na de redding in 2008. Over het lot van GM wordt fel gediscussieerd. Zo wordt er over gedacht om het niet naar de beurs te brengen, maar het bedrijf om te vormen tot een coöperatie. Het model van Mondragon zou dan als uitgangspunt kunnen dienen, en GM-werknemers namen er alvast een kijkje.


Tegenlicht onderzoekt dit coöperatieve model in tijden van crisis. “1 werknemer = 1 stem”, en zo beslisten de koelkastenfabrieksarbeid ers vorig jaar democratisch om 8% van hun loon af te staan en zo de harde klappen samen op te vangen. Maar hoe diep is dit model verankerd in de samenleving? Zijn begrippen als solidariteit, medezeggenschap en zelfredzaamheid er gemeengoed? Tegenlicht volgt sleutelfiguren uit alle lagen van deze gemeenschap zoals de politieagent, de bankdirecteur, de burgemeester, de pastoor, de bandmedewerker die, ieder vanuit hun positie, het zout en zoet van het model laten zien.


Welkom in het alternatieve economische model van de 21ste eeuw: Mondragon co-op.

Titel: Re: Mondragon, het wonder van Baskenland
Bericht door: don quichotte op 04 apr '12 - 19:15
mooi voorbeeld van een andere manier van werken, zo kan het ook....
Titel: Re: Mondragon, het wonder van Baskenland
Bericht door: xdenhaag op 05 apr '12 - 02:49
Ik krijg enkel de reclame te zien en daarna verbinding met videoserver mislukt. Jullie ook?
Op uitzendinggemist.nl kan ik hem ook niet vinden; mogelijk zijn een deel van de uitzendingen maar tijdelijk beschikbaar. Mogelijk censuur?
Weet iemand waar deze aflevering nog wel te zien is?
Titel: Re: Mondragon, het wonder van Baskenland
Bericht door: Xhairy op 05 apr '12 - 03:09
server werkt weer, ik kan de aflevering gewoon zien (na de reclame), was waarschijnlijk even overbelast.
Titel: Re: Mondragon, het wonder van Baskenland
Bericht door: xdenhaag op 10 apr '12 - 15:19
Ik heb het inmiddels wel 20 keer op verschillende tijdstippen geprobeerd, maar kom niet verder dan de ster reclame....  :(
Titel: Re: Mondragon, het wonder van Baskenland
Bericht door: Xhairy op 10 apr '12 - 18:53
probleem ligt bij jou, hier doet ie het gewoon. net nog gecheckt
Titel: Re: Mondragon, het wonder van Baskenland
Bericht door: Xhairy op 08 jun '12 - 15:34
voor wie het niet via de vpro site kan bekijken;
http://youtu.be/doe2cPyvLzc (http://youtu.be/doe2cPyvLzc)
Titel: Re: Mondragon, het wonder van Baskenland
Bericht door: theo54 op 13 jun '12 - 10:07
dankje voor deze link het is een inspirerende documantaire