Auteur Topic: Juristen: ESM opnieuw ratificeren  (gelezen 1601 keer)

Offline Phen

  • Jr. Member
  • **
  • Berichten: 74
Juristen: ESM opnieuw ratificeren
« Gepost op: 02 jul '12 - 08:58 »
De Tweede Kamer en andere nationale parlementen moeten het euronoodfonds ESM opnieuw ratificeren.
(FD)
Het besluit van de Europese regeringsleiders om banken directe toegang te geven tot het vangnet vereist immers een wijziging van het ESM-verdrag.
Verdrag moet gewijzigd
Dat zeggen juristen van de Universiteit Leiden. ‘Rechtstreekse uitkering aan banken kan niet onder het huidige verdrag’, zegt hoogleraar staats- en bestuursrecht Wim Voermans. ‘Dan moet het verdrag gewijzigd en geratificeerd.’ Voermans is onlangs door de Eerste Kamer als expert gehoord over het ESM.
Majeure verandering
De regeringsleiders zijn er bij hun beslissing op de EU-top van vorige week van uitgegaan dat er geen nieuwe ratificatieronde nodig is. Het ESM-verdrag maakt het mogelijk dat de lidstaten bij unanimiteit de instrumenten voor noodsteun wijzigen. Dat zou voor deze majeure verandering echter niet opgaan, omdat in het huidige verdrag vastligt dat alleen eurolanden ESM-steun kunnen krijgen.
Mogelijke vertraging
In Nederland moet alleen de Eerste Kamer nog instemmen met het ESM. Die stemt er morgen over. Naar verluidt gaat premier Mark Rutte ervan uit dat een debat in de Tweede Kamer afdoende is voor goedkeuring van de bankensteun uit het ESM. Nieuwe ratificatie leidt mogelijk tot vertraging.
Voermans Leidse collega’s Michiel van Emmerik en Michal Diamant steunen diens analyse. ‘Aangezien het ESM-verdrag een klassiek intergouvernementeel verdrag is tussen de eurolidstaten gelden de normale volkenrechtelijke regels. Dit betekent dat op het punt van de mogelijkheid om ook rechtstreekse steun aan banken mogelijk te maken het ESM-verdrag moet worden gewijzigd en daarvoor zijn weer ratificaties van de verdragspartijen nodig.’
Steun naar landen, niet banken
Volgens artikel 19 van het verdrag kunnen de bestuurders van het ESM, de ministers van _financiën, gezamenlijk wijzigingen aanbrengen in het ESM-verdrag. Zij kunnen echter artikel 12 niet veranderen en dat bepaalt dat steun naar eurolanden gaat en dus niet naar banken.

Lees verder >> http://fd.nl/economie-politiek/302221-1207/juristen-opnieuw-ratificatie-esm-nodig?

Meer >>http://fd.nl/economie-politiek/787607-1206/ierse-regering-put-hoop-uit-nieuwe-regels-bankensteun