Gekoppelde gebeurtenissen

  • Occupy Den Haag daagt Van Aartsen voor vierde keer!: 28 feb '12

Auteur Topic: PERSBERICHT OCCUPY DEN HAAG DEN HAAG 27 FEBRUARI 20:15  (gelezen 1344 keer)

Offline Cernunnos

  • Administrator
  • Full Member
  • *****
  • Berichten: 113
  • wakker aan het worden
PERSBERICHT OCCUPY DEN HAAG DEN HAAG 27 FEBRUARI 20:15
« Gepost op: 27 feb '12 - 20:21 »
 PERSBERICHT OCCUPY DEN HAAG
DEN HAAG 27 FEBRUARI

Occupy Den Haag daagt Van Aartsen voor vierde keer!
De demonstratie georganiseerd door Occupy Den Haag in samenwerking met Occupy Nederland, ‘Samen sterk voor het Demonstratierecht’ op 26 februari was een bescheiden succes. Occupy wist binnen een paar dagen tijd een manifestatie op poten te zetten die ongeveer 160 bezoekers trok. Opmerkelijk feit bij deze demonstratie voor het demonstratierecht, is dat burgemeester Van Aartsen geprobeerd heeft deze onredelijk te beperken. Occupy Den Haag moest de gemeente voor de derde maal voor het gerecht dagen om haar demonstratierecht tot uiting te kunnen laten komen. De burgemeester koos echter op het laatste moment eieren voor z'n geld en stemde in.

Het was een sfeervolle manifestatie door onder andere de optredens van de bands INAMIX en Derrick Rake and The Popsicles en de Occupy Huismuzikanten. Een inhoudelijke manifestatie door de bijdragen van Occupy Ede over zowel het recht op demonstratie als ook een korte introductie tot de geplande nationale actiedag op 17 maart a.s., met betrekking tot het ESM.

De sprekers, waar onder Joris Wijsmuller, David Rietveld, Marcel Schuckink Kool werden goed ontvangen. Zij lieten zich sterk uit over het recht op demonstratie en de werkwijze van burgemeester Van Aartsen ten aanzien van Occupy Den Haag.

David Rietveld, fractieleider Groen Links Den Haag, betuigde sympathie met Occupy en de doelen die Occupy nastreeft. Groen Links in Den Haag zegt zich te vinden in dezelfde (groene) doelen. Ook Rietveld ging in op de lopende rechtszaak van Occupy Den Haag:
‘Net als het doel van de actie van Occupy is de demonstratie zoals die hier nu plaats vindt ook wel ongebruikelijk en eigenlijk voor het eerst in de geschiedenis, dus ik ben erg benieuwd naar wat de rechter gaat zeggen,’ sprak hij diep weggedoken in zijn winterjas op het kleine podium. Rietveld vindt het jammer dat Van Aartsen niet heeft gekozen voor overleg met de gemeenteraad voordat hij de brief (Occupy moet weg) verstuurde: ‘Dat is iets wat we nog met hem zullen gaan bespreken.' Hij wenste de demonstranten succes en  beëindigde zijn korte speech met de woorden: ‘Mooi dat er een aftrap is gemaakt voor een Hete Lente en wat mij betreft zien we elkaar nog vaker de komende maanden.’

Joris Wijsmuller, fractievoorzitter van de Haagse Stadspartij geeft aan geen objectieve redenen te zien voor de handelswijze van Van Aartsen en is er vrij zeker van dat de rechter de burgemeester ook in een vierde rechtszaak terug fluit. Het tentenkamp zou de ABN AMRO CPC Loop in de weg staan: ‘Nou kijk om je heen, het Malieveld is groot genoeg om dit allemaal samen plaats te laten vinden,’ aldus Joris Wijsmuller.
Wijsmuller is teleurgesteld en zegt Van Aartsen te kennen als een democraat: ‘Dat uitgerekend hij misbruik maakt van zijn bevoegdheid om op deze grond de demonstratie in te perken vind ik echt niet kunnen.’

De Haagse Stadpartij wil de burgemeester na de uitspraak van de rechter ter verantwoording roepen en een pittig debat met hem aangaan. Wijsmuller benadrukt dat hij graag meer initiatief vanuit Occupy ziet en vraagt om meer demonstraties: ‘Laat veel vaker zien waarom jullie hier staan. Ga veel vaker demonstreren en laat dat de stad zien en ik weet zeker dat er veel meer mensen uit de samenleving hieraan mee gaan doen.’

Joris Wijsmuller refereerde, vooruitziend, op het kort geding dat dinsdag 28 februari om half elf plaats vindt in het Paleis van Justitie. Occupy Den Haag kruist dan voor een derde keer daadwerkelijk de juridische degens met burgemeester van Aartsen naar aanleiding van het officiële besluit d.d. 23-02-2012 om Occupy van het Malieveld te verwijderen.

Occupy Den Haag nodigt iedereen uit om aanstaande dinsdagochtend om tien uur naar de Haagse Rechtbank (Paleis van Justitie, Prins Clauslaan 60, 2595 AJ Den Haag) te komen en de zitting bij te wonen.

 
EINDE PERSBERICHT
« Laatst bewerkt op: 27 feb '12 - 21:24 door xdenhaag »