Auteur Topic: Occupy en de Politiek (a'dam) / Verklaring van autonomie (leeuwarden)  (gelezen 1090 keer)

Offline fon1960

  • Jr. Member
  • **
  • Berichten: 62
  • love is the only emotion
(oorspronkelijk geplaatst op http://www.occupyamsterdam.nl/2012/06/10/occupy-en-de-politiek/ , 10 juni 2012)

Occupy en de Politiek

Jun 102012
 
N.B.: dit stuk vertegenwoordigt een persoonlijke mening, er is nog geen consensus bereikt over deze zaak.  Het staat op de agenda voor de volgende Assembly, op zondag 17 juni in het Vondelpark.

Het is niet het doel van Occupy om deel te nemen aan de partij-politiek. De focus ligt op Wall Street omdat politici wereldwijd niet onafhankelijk zijn, zij zijn het product van een corrupt en failliet systeem. Occupy maakt veel duidelijk over hoe dit systeem werkt en dat alle politieke kwesties hier direct door worden beïnvloed.

Occupy is een volksbeweging. Zonder partij, zonder leiders, door het volk en voor het volk. Het is geen bedrijf, geen politieke partij, geen reclamecampagne en geen merk. Het is niet te koop.

Iedereen is welkom bij de Occupy-beweging, als individu en niet als vertegenwoordiger van een vakbond, partij of andere belangenclub. Occupy laat zich niet in met organisaties en politieke partijen, omdat ideologieën verdelen in plaats van verenigen.

Onafhankelijke volksbeweging

Occupy zal zich niet aansluiten bij politieke partijen, een kandidaat of organisatie. Statement of Autonomy Occupy Wallstreet: http://www.nycga.net/resources/statement-of-autonomy/ De enige aansluiting is met de mensen. De mensen die samenwerken om deze beweging te creëren zijn de enige leiders. Als je gekozen hebt om tijd te besteden aan de opbouw van deze beweging, dan is Occupy van jou!

Politici maken geen deel uit van de Occupy-beweging. De huidige politiek is momenteel geen deel van de oplossing. Dit maakt het irrelevant om als politieke partij campagne te voeren bij Occupy en in strijd met doelen van deze beweging.

Politiek in het algemeen is zeker een deel van de Occupy-beweging. Betere voorbeelden dan ACTA of het ESM (http://www.occupyamsterdam.nl/2012/04/15/petitie-tegen-het-esm-ingediend-bij-tweede-kamer) zijn er niet, naast de lokale politiek met betrekking tot onze eigen kampementen en acties.

Een van de belangrijkste politieke punten van de Occupy-beweging is om aan de kaak te blijven stellen dat de democratie bezwijkt onder druk van de markt. De huidige wereldwijde politiek staat steeds meer in dienst van ondernemingen en financiële instellingen, zonder rekening te houden met het lot van onze planeet of haar bewoners.

Groeiende ongelijkheid

De huidige crisis, het redden van de banken met miljarden en de daarop voorgenomen bezuinigingen op onze levenskwaliteit, is zout in de wonden voor de steeds verder verarmde miljoenen mensen die dagelijks vechten tegen systematische armoede en onderdrukking.

Occupy zal aandacht blijven vragen voor de groeiende ongelijkheid van de rijkdom. Dit is een politieke, sociale en economische realiteit die alle paden kruist!

Als de politici willen luisteren prima, maar dat is niet iets waar Occupy op uit is. We creëren een onafhankelijke beweging, waarmee we aan de kaak blijven stellen hoe banken leunen op overheden en overheden leunen op banken en bedrijven.

Het is een spel van verliezers en winnaars, waarbij de recessie een kans biedt op verandering.

Verandering van macht

Een verandering van de macht vereist niet dat de verkiezing gewonnen worden door de een of de andere partij, maar een einde van “corporate”-overheersing van het politieke proces.

Het vereist de oprichting van nieuwe mechanismen van bestuur om de rijkdom te verdelen, beschikbare middelen te beschermen en om de macht van het bedrijfsleven te beperken. En bovenal om de vernietiging van het ecosysteem tegen te gaan en het algemeen welzijn te bevorderen.

Maar we zullen eerst moeten erkennen dat we niet in een echte democratie leven. We moeten accepteren dat we nu geen effectieve stem hebben in de manier waarop we worden bestuurd. We zullen de leegte van electorale politiek en de futiliteit van onze politieke theaters moeten gaan zien.

Wereldwijde solidairiteit

Met de Occupy-beweging zijn we bewust en enthousiast over de veranderingen die we voelen gebeuren. Door samen te komen met zoveel mensen over de hele wereld en met verschillende culturen, geloven en politieke achtergrond, herinneren we ons wie we werkelijk zijn als mens en hoe het is om samen te werken.

Wij wachten niet langer op verandering door leiders of politici voor wereldwijde solidariteit. Voor de eerste keer in de geschiedenis is het zo dat mensen zich verenigen en overal ter wereld opstaan tegen het economische onrecht en de politieke corruptie.

Het is niet voldoende om aan de politiek te vragen om dingen te veranderen. Occupy wil iedereen aanmoedigen om op te staan. We moeten het zelf doen, omdat we niet kunnen aannemen dat de politici het voor ons doen. We kunnen en moeten onze eigen verantwoordelijkheid nemen om ons geld en middelen zelf beter te kunnen controleren. How to Occupy, Political alternatives http://www.howtooccupy.org

De komende maanden zullen er in heel de wereld weer acties, protesten en bijeenkomsten volgen, omdat mensen zich beginnen te realiseren wat er werkelijk plaatsvindt. De economische crisis zal erger worden, dankzij de voortdurende hebzucht van de 1%% en de financiële instituten. Zij zullen moeten veranderen, want de rest van de bevolking zal het niet meer pikken en opstaan!

***

(oorspronkelijk geplaatst op http://occupyleeuwarden.nl/?q=node/83 , 14 juni 2012)

Verklaring van autonomie

Verklaring van autonomie

Verklaring aangenomen door de General Assembly van Occupy Leeuwarden, 14 juni 2012, uitgaande van het Statement of Autonomy van Occupy Wall Street, 10 November 2011.

Occupy Leeuwarden is een volksbeweging. Het is partijloos, leiderloos, door de mensen en voor de mensen. Het is geen bedrijf, geen politieke partij, geen reclamecampagne of een merk. Het is niet te koop.

Wij verwelkomen iedereen, die, zonder geweld en vanuit overtuiging, opstaat tegen onrechtvaardigheid. We bieden een platform voor de vreedzame vergadering van individuen om deel te nemen in de participatieve democratie. Wij nemen afstand van elke vorm van racisme , fascisme of sexisme. Wij verwelkomen de non-conformist, de andersdenkende.

Iedere verklaring die niet door de General Assembly is vrijgegeven en op internet openbaar gemaakt is, staat los van Occupy Leeuwarden en kan niet toegeschreven worden aan Occupy Leeuwarden.

Wij willen duidelijk stellen dat Occupy Leeuwarden niet, en nooit verbonden zal zijn met een gevestigde politieke partij, kandidaat of organisatie. Wij verbinden ons alleen met mensen.

De mensen die samen werken om deze beweging te maken, vormen gezamenlijk Occupy. Als u ervoor hebt gekozen om middelen te besteden aan de opbouw van deze beweging, vooral uw tijd en arbeid, dan is het uw eigen keuze.

Elke organisatie is vrij en welkom ons te steunen, met dien verstande dat dit kan betekenen, dat u uw eigen institutionele manier van werken en uw hiërarchische structuur onder de loep dient te nemen en onze principes integreert in uw manier van handelen.

SPREEK MET ONS, NIET VOOR ONS.

Occupy Leeuwarden plaatst collectieve bronnen, waardigheid, integriteit en autonomie boven geld. Alle donaties die worden geaccepteerd, worden zonder vermelding van de bron, op transparante wijze besteed, via consensus door de General Assembly of de aangewezen Raad.

Wij erkennen het bestaan van activisten, die er hun werk van hebben gemaakt, om van onze wereld een betere plek te maken. Wanneer u anderen vertegenwoordigd, of wordt gecompenseerd door een onafhankelijke bron, terwijl u deelneemt aan ons proces, wordt u verzocht dit in het begin aan te geven.

Degenen die willen profiteren van Occupy of Occupy willen ondermijnen, door verspreiden of integreren van eigen boodschappen of symbolen, zijn geen deel van Occupy Leeuwarden.

Wij staan in solidariteit. We zijn bezetten Leeuwarden.

***