Afghaanse asielzoekers demonstreren bij GL Den Helder


Voor het eerst hebben Afghaanse asielzoekers bij de gezinslocatie (GL) Den Helder, waar ze wonen, gedemonstreerd. Tientallen demonstranten stroomden toe om zich uit te spreken tegen de geplande deportatie van een Afghaans gezin vanuit Schiphol. Die deportatie is inmiddels geannuleerd. De demonstratie in Den Helder maakte deel uit van een breder protest tegen de deportatie.

IMG-20130329-WA0001Ze willen nu eindelijk aandacht voor hun vreselijke situatie. De afgelopen weken worden steeds meer Afghaanse gezinnen gedeporteerd, de achterblijvers verkeren in grote angst. Ze slapen slecht, veel van hen hebben medische klachten die niet serieus worden genomen. Onder hen zijn veel kinderen. Ze zijn bang dat ieder moment de vreemdelingenpolitie kan komen om ook hen op te halen om ze te deporteren naar Afghanistan, waar het nog steeds levensgevaarlijk is voor vrouwen en terugkerende vluchtelingen.

Afgelopen woensdag boden de Afghanen ook al een petitie aan de burgemeester van Den Helder aan, met het verzoek of ze de gemeente mogen verlaten om hun “zorgen en bezwaren kenbaar te maken aan de overheid en het Nederlandse volk”. Gelukkig wachten ze niet af tot de burgemeester er iets mee doet, maar ondernemen ze zelf actie door te gaan demonstreren. Ze laten weten hiermee door te zullen gaan.

IMG-20130329-WA0004

Did you like this? Share it: