Participatiecontract voor migranten?


Weer een minister die vindt dat we nog niet nationalistisch genoeg zijn. Weer een racistisch idee om natiestaat Nederland nog eens wat hoger in het vaandel te hijsen. Iedereen uit een ander land die zich inschrijft in een Nederlandse gemeente moet voortaan een participatiecontract tekenen, vindt minister Asscher van Sociale Zaken.

Het is allemaal niet nieuw. Het valt te verwachten. Al sinds de geboorte van de natiestaat wentelen machthebbers en hun volkeren zich in dit soort waanbeelden, uit een soort misplaatst zelfgenoegzaamheid. De natiestaat verdeelt mensen op in zij die hier wel geboren zijn en zij die hier niet geboren zijn. En geeft ze een waardering: hoe meer roots je hebt in wat ‘je vaderland’ wordt genoemd (in feite weinig meer dan een stuk grond, afgebakend door een machthebber tijdens of na een oorlog, door middel van massaonderwijs en massamedia zwaar gecultiveerd tot ‘trots van een volk’), hoe meer je het waard bent om in dat vaderland te blijven – en hoe meer recht je hebt op de voorzieningen en regelingen in dat land. Hoe Nederlandser je bent, hoe meer je het Nederlandse zorgstelsel waard bent. Ben je geen Nederlander – dus: ben je niet op deze grond geboren – en kom je ook nog eens uit een land met een andere cultuur, religie, taal en geschiedenis, dan moet je van verdomd goede huize komen om aanspraak te mogen maken op ‘onze’ regelingen, ‘onze’ regels, wetten en normen. Dan moet je je wel driedubbel hard bewijzen om plaats te mogen nemen in ‘onze’ instituten.

De ideologie is al oud en ze wordt springlevend gehouden met zo’n minister. Een minister die vindt dat je als ‘nieuwkomer’ je handtekening moet zetten onder verzonnen en gecultiveerde normen en waarden. Met een minister die vindt dat je je moet aanpassen aan de dominante cultuur. Een minister die vindt dat jij jouw identiteit moet afleggen, als die toevallig niet dezelfde is als die van de meerderheid.

Dit soort walgelijk nationalisme sluit mensen uit omdat ze niet voldoen aan het door de natiestaat gecreëerde profiel. De scheiding is arbitrair en in feite racistisch: kom je uit een ander land, dan moet je bewijzen dat je onze superieure ideeën onderschrijft voordat je ‘welkom’ bent. ‘Liefdevol en hartelijk’, noemt de huichelachtige minister dat.

Jan-Willem

Did you like this? Share it: