Politie ontruimd vluchtelingenkamp Recht op Bestaan met veel geweld.


Na de hele nacht wachten op wat komen ging, startte de politie om 13:15 de ontruiming van het vluchtelingenkamp. Het kamp op de Koekamp in Den Haag, waarmee wij, een groep uitgeprocedeerde vluchtelingen sinds 19 september actie voerden.

Nadat de door ons aangespannen rechtszaak tegen het voornemen van de burgemeester om het kamp te ontruimen was verloren, had de politie vrij baan om het kamp daadwerkelijk te ontruimen. Het kamp moest donderdag weg zijn; om 00:00 hing er dan ook een politiehelikopter boven het kamp. De werkelijke ontruiming liet echter nog uren op zich wachten. In de ochtend werden wij gebeld door Bart Ludwig (een medewerker van Burgemeester Van Aartsen) of wij “alsjeblieft het kamp konden verlaten”, om zo “de eer aan [ons] zelf te houden”. Ons antwoord was duidelijk: waar moeten wij heen? Door dit onmenselijke vluchtelingenbeleid zijn wij verbannen naar de straat, maar ook daar wordt het ons onmogelijk gemaakt om de samenleving te laten zien hoe Nederland met ons omgaat. Wij kunnen nergens heen, wij blijven hier!

Om 12:00 kwam er een commandant van de politie om ons nogmaals te verzoeken weg te gaan. Ons antwoord bleef hetzelfde wij gaan niet weg!

Om 13:15 kwam er naast het aantal politie busjes die er al heel de nacht stonden, nog een aantal bussen van de Mobiele Eenheid (ME), een aantal agenten te paard en een groep van zo’n 20 agenten in normaal uniform. De laatst genoemden zijn waarschijnlijk leden van de beruchte
Aanhoudings-Eenheden (AE), die ons enkele minuten daarna met bruut geweld en gemene trucjes weg probeerden te krijgen.

Bij het in zicht komen van deze politiemacht haakten de ruim 30 vluchtelingen en sympathisanten in, en gingen zo op de grond voor de tent zitten. Een aantal mensen vormde met stalen pijpen waar ze zich in hadden vastgeketend een kring daar om heen om zo het weghalen van de mensen te bemoeilijken.

En daar kwam het AE: eerst werden er 2 mensen die buiten de groep zaten opgepakt, daarna begon men met pogingen de groep uit elkaar te krijgen. Toen begonnen ze aan de mensen die ingehaakt op de grond zaten te trekken. Kelen werden dicht geknepen, er werd op mensen gestaan, aan de buizen waar mensen met hun armen in vastgeketend zaten werd getrokken, en
toen ze op een van de buizen gingen staan brak een van ons zijn arm omdat die onder de buis terecht kwam. Bij iemand die eerder deze week zijn neus had gebroken werden twee vingers in zijn neus gedaan en hier werd keihard aan getrokken. Ook bij het losslijpen van de stalen buizen werd er niet genoeg gekoeld waardoor meerdere mensen brandwonden opliepen.

Daarna hebben wij zo’n 9 uur vastgezeten in een bus op de binnenplaats van hoofdbureau van de politie, daarna zijn wij weer op straat gezet in de kou. Wij weten niet waar iedereen is, een groep van ons is opgevangen bij mensen die ons geholpen hebben.

Terwijl de gemeente beweert dat het de pers alle ruimte heeft gegeven, werd het politie optreden zoveel mogelijk uit het zicht van de camera’s uitgevoerd, er werden politiebussen in een rij opgesteld tussen de demonstranten en de verslaggevers. Regio15 (een Haags persbureau) maakte hier de volgende opmerking over: “Blijkbaar mag het aanhouden en wegslepen van uitgeprocedeerde asielzoekers niet op beeld vastgelegd worden?” Zie hiervoor het volgende beeldmateriaal:
http://www.regio15.nl/actueel/lijst-weergave/23-demonstraties/14469-vrijheid-van-nieuwsgaring-koekamp

Wij hebben ons geweldloos verzet, waarop met geweld werd geantwoord door de burgemeester en zijn politie. Wij hebben ons verzet omdat wij nu weer op straat zijn gezet en omdat er geprobeerd is ons protest te breken en onzichtbaar te maken. Maar deze ontruiming is zeker niet het einde van ons protest, wij willen een oplossing voor onze rechteloosheid! Meer actie zullen volgen en daar hebben wij alle steun bij nodig!

Wij blijven strijden voor ons Recht op Bestaan!

Wij willen onderdak en verblijfsrecht!

Het bericht Politie ontruimd vluchtelingenkamp Recht op Bestaan met veel geweld. verscheen eerst op Recht Op Bestaan!.

Did you like this? Share it: